Sunday, September 4, 2011

Shidi Shah

Resepi BBQ ayam@daging@udang atau lain2 lagi


Kali ni ak nak share resepi rahsia ak iaitu buat rempah bbq. Sebab ak suka buat bbq n selalu jugak buat bbq.

Bahan-bahan nya adalah:

1. Ayam, daging, ikan or ape2 jalah yg korang mau.
2. Serbuk kari ayam@daging
3. Garam halus
4. Minyak masak
5. Serbuk jintan putih
6. Serbuk lada hitam
7. Bawang merah dikisar.

campor semua bahan2 diatas keatas daging pastu gaulkan sehingga sebati.
untuk menyedapkan lagi, masak stim selama beberapa minit sehingga separuh masak.
kemudian perapkan selama 1 malam di dalam peti ais.

semasa membakar, jangan selalu membalikkan daging.ini menyebabkan daging melekat dan hancur.gunakan minyak masak dicampor sedikit dengan rempah perapan daging untuk disapukan pada permukaan daging semasa bbq.seeloknya guna serai yang ditumbuk hujungnya untuk sapukan minyak pada permukaan bbq daging

pasti sedap!!

Shidi Shah

About Shidi Shah -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :

3 comments

Write comments
September 4, 2011 at 9:49 AM delete

op's x perasan rotex kerea da mampos..adoi patah semangat nak kerja esok...huhu.apa lagi jom join CONTEST RAYA ni http://zulzol.blogspot.com/2011/08/hari-raya-photo-contest-2011.html tingal 2 minggu lagi lol :-D

Reply
avatar
Jiwa Kamikaze
AUTHOR
September 5, 2011 at 9:19 AM delete

agak bez,..ada secret rempah x ni?

Reply
avatar
shidi shah
AUTHOR
September 7, 2011 at 9:08 AM delete

xde secret sgat pn. rempah simple mcm ni jer.
heheh..
tapi sedapp..

Reply
avatar