Saturday, February 12, 2011

Shidi Shah

Tips:Interview praktikal ke Jerman

Hari jumaat lepas pada suatu pagi selepas kelas ekonomi, ak telah amek interview untuk wat latihan industri kat Jerman.ak bukan nak sangat pon pegi Jerman.Just nak amek pengalaman interview jer..just nk praktice2 je skill ak..hahah..koya molek..

interview hari tu boleh dikatakan ok la sbb pensyarah yang interview pn baik2..xde tny mengarut2..support point ak ade la.jadi kat cini aku nak cite la skit pengalaman dan tips2 yang berguna untuk interview.

1. mula2 skli kita mesti tenang jer.xpelu mengelabah...
  aku hari tu agak nerves skit sbb ni kira formal.slalu ckp ngn lec sampoi jer.haha..yang tview ak tu pn penasihat kelab ak.kira ok la skit.tapi lama2 borak rase ok jer sbb diorg pn peramah.siap gelak2 ag mase tu..

2. kelancaran anda berbahasa inggeris...
  ni pn penting sbb interview ni da just nak tengok kemahiran komunikasi korang jer..dan kalau cakap tu kene ada idea slalu..jgn wat muka blur dan jangan senyap or jwab xtaw.kne wat dia slesa ngn kita..

3. introduce yourself...
  yang ni ramai orang silap..dia p cita habis pasal atok dia sakit la..akk dia bru kawen la..bukan tula..
korang kne cite sal diri korang.sal pnglaman kerja ker.personaliti ker.ni ak stdy kat utube..prepare woo sblom tview..so mase ak, ak cite sal kepinpinan ak.heee..kita kena membangakan diri taw mase interview..biar dia yakin dgan kebolehan diri kita...haaa..1lagi lupe..kne cite gak sal famaly korang..sal adik brdik korang, mak bapak korang keje ape..

4. sanggup buat apa saja yang dia nk...
  sangup kah anda dihantar ke Sri Lanka sekiranya kami xboleh hantar anda ke Jerman??
  ak pn mesti la jawab yes...kita mesti terima apa saja yang dia nk kita wat dlam tview..no say NO!!
sbb ak ckp ak willing to travel..hehe..ak ckp la ak boleh blaja cara diaowg n boleh tnjukkan kat mas nnti..ni sumer boleh bg idea2 baru dalam kerja.

5. finalcial status..
  ak ckp tarak hal..pdhal dlam ati..perh..rugi duit ak t..mana nk cari duit manyak2..
  ak ckp la my parents doesnt matter about money if i want to do it for study purpose.cehh..
tapi betol la kn..mak bapak kita sangup cari duit wlau ssah cmne pn sbb nk kita blaja...
lagi pn ak tambah la..my brother has his own company..so it doesnt matter much for me about money.

kejap jer tview ni..ada la dlam 10 min jer.ok ni serba sdkit nk share ngn korang sal interview..
sape2 nk sponser ak p jerman t sila la kontak ak yep..hahah

Shidi Shah

About Shidi Shah -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :

2 comments

Write comments
SUSU kambing
AUTHOR
February 12, 2011 at 10:10 AM delete

mu memaaaa koyaa jo.
10 min je interview?? tp dlm bilik tu mesti rasa mcm m lambat je masa kan.

Reply
avatar
Shidi Shah
AUTHOR
February 12, 2011 at 10:45 AM delete

ak nk share pnglaman ak la ni..
dop la raso lmo sgat sbb ak sleso ngn tview ni.lain la lau mu xdop idea bru rso lamo..

Reply
avatar